Recent Posts

24 Temmuz 2022 Pazar

ABD` nin Baskenti Washington DC (Capitol Washington DC)

 

Washington DC ABD’de bir eyalete bağlı olmayan tek şehirdir. Columbia bölgesinde (D.C.  District of Columbia) bulunan şehir ABD’nin başkenti olduğu için özerk bir yapıya sahiptir. Bu acidan Washington Dc kenti, dunyada hic bir ornegi bulunmayan bir statuye sahiptir.

            Washington DC ile ile ilgili ilk izlenimim, ( bunun belki internetten hikayesi arastirilabilir ) sehir kurulurken her sey  belirli bir duzen ve nizam icinde yerlestirilmis ve sehirin gelismesi bu cercevede saglanmis. Washington Dc, baskent olmasi, bunyesinde bir cok Amerikan tarihi, uzay , tarihsel sureclerle ilgili ve benzeri muzeler barindirmasi dolayisi ile yerli ve yabanci bir cok turisti yollarda gormeniz mumkun. Ayrica sehirle ilgili ilk izlenimlerimden birtanesi de, sehir burokrasinin merkezi olmasi nedeniyle , sanki devlet resmi kurumlari beyaz saraydan asagiya dogru bir ucgen icerisine yerlestirilmis.




Sehrin kuzeybati taraflarina dogru yayilan banliyolerde daha cok orta sinif halkin yasadigi, bati tarafinda bulunan Georgetown ve Patomac nehir kenarinda ise biraz daha gelir duzeyi yuksek insanlarin yasadigi bilgisini ogrendik. Georgetown kismina yazimin bIraz daha ilerleyen zamanlarin da kisaca da olsa bahsedecegim. Washington DC nin onemli anit ve muzeleri MALL Alani olarak adlandirilmis bir bolgede bulunmakta olup, genel olarak 4 Km lik uzunluga sahip bir alanda konumlandirilmistir. Dolayisi ile bu kadar buyuk bir Alani bizim gibi heveslenip bir gunde gezmektense, planli bir sekilde bir kac gune ayirarak dolasmakta fayda var, ozellikle muze gezilerinden hoslaniyor ve ogrenmek istiyorsaniz, kesinlikle sadece 2-3 gunu buna ayirmaniz siddetle oneririm.

Bati tarafindan gezmeye basladiginizda size oncelikle karsilayacak olan anit, Lincoln Memorial anitidir, Lincoln adina duzenlenmis bu anti arkaniza aldiginiz da , 4 km boyunca birbirne havuz ve yesillik alanla baglanmis buyuk bir park ve World War Memorial, sonrasinda Washington Monument aniti ile karsilasaksiniz.


Abraham Lincoln Memorial



Lincoln Memorial aniti

Washington Monument, 169 Mt yuksekliginde olup, asansor ile yukariya cikip, manzarayi gorebileceginiz pencereler bulunmaktadir. Bu alandaki muzeler ucretsiz olup, yogunluktan dolayi onceden internet yada alanda bulunan gorevlilerden ucretsiz bilet alip bir nevi rezervasyon yapmaniz gerekmektedir. Biz maalesef iki gun boyunca soz konusu bileti elde edemedik.

Washington Monument

Dogu ya dogru ilerlemeye devam ettiginizde , karisiniza arka tarafindan da olsa buyuk ihtisami ile gorunen Capitol Binasini goreceksiniz, kesinlikle bina giris tarafini da gormenizi siddetle tavsiye ederim. Maalasef, Capitol ziyaret merkezi hafta sonu kapali oldugu icin orayida ziyaret edemedik.


Capitol Binasi

Capitol binasinin hemen arkasinda Congress of Library bulunmaktadir. Essiz mimari ile beni en cok buyuleyen alanlardan bir tanesi olmustur. Bu alanda cok guzel yapisi ile Supreme Court of the US, Senota ya ait ofis binalari ve Cannon eski kongre binasini da gorebilirsiniz.

Congress of Library



Congress Of Library

Muzeler,

Washington Dc icerisinde devlete ve ozel sektore ait olan bir cok muze bulunmaktadir. Mall bolgesi icerisinde bulunan muzeler ucretsiz olarak ziyaretcilere aciktir. Bunlarin baslicalari,

National Musium African American

Smithsonian National Museum 1

Smithsonian National Museum 2 Milli (Tabiat Tarihi Müzesi, antropoloji, biyoloji ve jeoloji)

National Galery of Art

National Museum of the American Indian

Smithsonian National air and Space Museum ( Tadilat dolayisi ile kapali idi)

Smithsonian National museum of African Art , ve digerleri

 Bu muzelerden bazi goruntuleri sizlerle paylasacagim.

Bu bolgenin biraz kuzey batisinda Amerikan baskaninin bulundugu WHITE HOUSE bulunmaktadir. Yazimin basinda da belirttigim uzere bu bolge burokrasinin gobegi olmasi nedeniyle ust duzey koruma onemleri ile donatilmis ve ozellikle devlet binalarinin oldugu alanlar trafige kapatilarak sadece yetkili personelin girisine izin verilmektedir ve genelde kose baslarinda da koruma gorevli memurlar bulunmaktadir.

White House
            White House bolgesi, artirilmis koruma onlemleri ile birlikte, yogun bir ziyaretci akini mevcut, bizim ve benzeri ulkelerde hic ornegi gorulmeyecek, bireysel ve orgutlu bir cok pretosto gosterileri oldugunu gormek benim acimdan sasirtici oldu. Beyaz saray dan sonra sehir merkezinde bulunan magaza, restorant ve magazalari yorgunlugunuza gore gezebilirsiniz.




   
     
Sehrin kuzey bati bolgesin de yabanci ulkelerin buyukleciliklerinin toplandigi bir bolge. Ayni zamanda Patomac nehri kiyisinda bulunan Georgetown sehri, eski evleri, magazalari ve hareketli yasami ile gorulmesi gereken baska bir nezih bolge. Bu bolgede Amerika baskanlarinin veya onemli kisilerinin okudugu unlu Georgetown universiteside bulunmaktadir, bu nedenle sokak ve cafelerde genc nufus yogunlugu oldukca fazlaydi.

Alexsandria bolgesi de, eski tarihi evleri , guzel sokaklari ile Patomac kenarina kurulmus sirin bir yerlesim bolgesidir.

            Bazi bilgileri ozetlemek gerekirse, Washington Dc, Amerika da ki bircok eyalete gore daha canli ve hareketli bir yasama sahip. Sehir icinde metrobus, otobus ve metro ulasimi mevcut olup, bunun disinda scooter ve bisiklet kullanimi cok yaygindir. Ulasim araclari ucretleri 1 ve 2 Usd civarinda olup, oldukca ekonomiktir. Fiyatlar , ozellikle yasadigimiz Georgia eyaleti ile kiyaslayacak olursak, gozle gorulur bir pahalilik soz konusudur. Ayrica sehir icersinde cok fazlaca sayisa anit ve cok genis alanlara yayilmis parklar vardir.

    Donus yolumuzda Virginia eyaletinde, Grottoes kasabasinda ki merkezi Shenandoah vadisinde bulunan Grans Cavern`i gezdik.  Grand Cavern

Diger Fotograflar icin Tiklayiniz


Cep Telefonu ile cekilen bazi fotograflar  Tiklayiniz




0 yorum :