Recent Posts

15 Nisan 2022 Cuma

SAVANNAH - GEORGIA


Savannah, Miamiden sonra ilk gezi amacli gittigimiz sehir oldu. Yerlestigimizden bu yana gecen 2 senelik sure icerisinde, hayatimizi beklentimizi karsilayacak kadar olmasada bir duzene oturduktan sonra, biraz etrafi gormek, biraz hayat ile ilgili motivasyonumuz artirmak ve dinlenmek amacli olarak, Atlanta` ya en yakin ve sahil kenari olabilecek en iyi tercihin Savannah olacagina karar vererek, cok da fazla arastirma yapmadan dustuk yollara.

Savannah 1733 yılında kurulmuş ve Georgia eyaletinin en eski şehridir. İspanyolların egemenliğindeki Florida ile arada koruma sağlaması ve tampon bölge olması amacli kurulmus. Şehir, Savannah Nehrinin Atlantik okyanusu ile meydanları birleşmesine yakın bir bölgeye kurulmuş. Mimari yapısının çeşitliliği, tarihi binaları, ve parkları ile görülmeye değer, Georgia eyaletinin en turistik şehirlerinden biridir.Eskiden ozellikle pamuk ticareti ve kole ticareti icin kullanilan buyuk bir liman sehridir.

Atlanta’dan sabah yola çıkıp öğlen saatlerinde Savannah’a vardik, Daha onceden rezervasyon yaptirdigimiz otelimiz bulduktan sonra, kisa bir dinlenmenin ardindan. Otel resepsiyonundan aldigimiz turistik harita ve esligindeki kisa bilgileri degerlendirdik.

Sehirin turistik yerlerinin ucreti karsiligi tur otobusleri ile gezilebilecegi bilgisini ogrenmemize ragmen, resepsiyonda ki bayanin da telkinleri ile otelimize yaklasik 4 mil uzaktaki sehir merkezinde uygun bir otoparka aracimizi park ederek, sehiri yuruyerek dolasmaya basladik. 


Savannah tur otobusleri


Elimizdeki haritaya gore bulundgumuz meydani tesbit ettikten sonra, haritada birbirinden uzaktaymis gorunen bir cok meydanin, aslinda birbirine ne kadar yakin ve baglantili oldugunu gorduk. Meydanlarin kapladigi alanlara gore icerisinde kucuklu buyuklu heykeller, anit ve havuzlar barindirmakta. Gezdigimiz cadde ve sokaklarda, orijinalligi tamamen korunmus, eski tarihi evleri gormek ve hayal dunyanizda o eski zamanlara gidip , o zamanki yasantiyi gozlerinizin onunde canlandirmaniz mumkun. Savannah sehri ve tarihi meydanlarinin bazilarinda cesitli filmlerin cekildigini ogrenmek bizim icin sasirtici ve beklemedigimiz bir bilgi oldu.




Sehiri bati istikametinden, doguya dogru uzanan tarihi meydan ve sokalarinda korunmus eski evlerin ihtisami ve zaman zaman karsiniza cikan eski kiliselerin esligindeki yuruyusumuz bizi, river caddesi olarak adlandirilan ve Savannah nehrinin Atlantik okyanusu ile bulustugu bolgeye ulasiyorsunuz.





River caddesi boyunca uzanan bir cok restorantta, dilediginiz lezzet ve tarzlara ulasmaniz mumkun. Genel olarak fiyat ortalamasi biraz yuksek gibi olsa da , bir kac gunluk yapilacak gezide bunu pek hesaba katmanin anlamsiz oldugunu dusunuyorum. Her seye ragmen butceye uygun, fast food ve pizza dukkanlari bulmaniz mumkun.  Savannah  ziyaretimiz      her ne kadar tatil sezonu olmasa da , Sukran gunune denk gelmesi nedeni ile ozellikle ikinci gunde inanilmaz bir kalabalik ve turist akinina neden oldu. Ozellikle tatil sezonu ve bayram, festival vb gunlerde, restorant, cafterya vb yerlerde cok uzun kuyraklarda beklemek can sikici olabilir. 




River nehri kenarinda uzanan yuruyus yolunda en dikkat cekici olan sey ise, yol boyunca muzik yapan,  resim sanati ve el isleri ile ugrasanlarinin sayisinin oldukca fazla olmasi idi.

Aksam saatlerinde Savannah nehri kiyisinda yudumlayacaginiz iceceginiz veya dondurmaniz esliginde manzaranin tadini cikartmak gunun en son aktivitesi olabilir.



 

Gezimizin ikinci gununde, Savannah sehirinin guneydogusuna dozen ve turistik ve tatil beldesi oldugunu ogrendigimiz Tybee adasi bolgesine gittik. Ege veya akdenizde kucuk bir tatil kasabasini andiron Tybee adasi, sezon olmamasi nedeni ile neredeyse hayalet sehir gibi idi. Tybee adasinda  bulunan ve Atlantik kiyisinda ki ilk deniz fenerini sukran gunu olmasi nedeni ile ziyaret edemedik. Aslinda eski ve orijinal olan fener Savannah nehrinin, okyanus ile birlestigi yerde kaliyor ama dikkatli gecmezseniz gormeniz pek mumkun degil. Yeni yapilan fener icerisinde muze de bulunuyor ama biz gezemedik maalesef. 



Tybee adasinin girisinde bulunan kucuk hediyelik esya satan dukkanlari gezdikten sonra, aksam gun batimini izlemek icin Atlantik okyanusu kiyisina gelerek muhtesem gun batimina sahit olduk. Tybee adasi icerisinde de bir cok deniz mahsulu yemeklerini tadabileceginiz restorantlar bulunmakta, biz sukran gununde retorantlarin kapali olmasi nedeni ile tek acik olan hamburgercide aksam yemegimizi yedik, bunu ozellikle belirtmemin nedeni, restorantlar inanilmaz derecede pis ve hizmet konusunda inanilmaz kotu olmalari.





Gezimizin ucunce ve son gununde, notunu aldigimiz Wormsloe Historic Site alanine ziyarete gittik. Elimizdeki burosurlerdeki fotograflardan meraklandigimiz alan ilk girisinden itibaren bizi buyulemeye ve icerisine cekmeyi basardi. Savannah ta siklikla goreceginiz  mese agaclari ile olusturulan dogal tunelde arabaniz ile ilerlerken buyuleniyorsunuz. Arabanizi park ettikten sonra , orman icinde bulunan tamamen dogal patikalardan ilerleyecek , Plantation Tabby harabelerini ve cesitli su yollari ile tarihi muzeyi  gordukten sonra tekrar araciniza ulasiyorsunuz.



Bu bolge ve yakinlarinda su an ismini hatirlayamadigim, yazlik evler ve pansiyonlardan olusan cok guzel manzaralara sahip alanlar olmakla beraber, buralar genelde ozel mulk alanlari, Buralari da arabamizla gezdikten sonra, bir dahaki sefere kalan eksik yerleri calisarak gelmek kaydiyla, Atlanta ya dogru yolumuza koyulduk.

 

 

Notlar :

 

Iyi ingilizce duzeyine sahipseniz ve sehirin tarihi hakkinda detayli bilgi almak istiyorsaniz, sehiri rehber esliginde gezen yaklasik kisi basi 30 usd civarinda olan otobuslerle gezmenizi tavsiye ederiz.

 

Ozellikle resmi tatil veya festival zamanlarinda Savannah`i ziyaret edecekseniz, kesinlikle rezervasyonununuzu onceden yapmanizi tavsiye ederiz.

 

0 yorum :

Yorum Gönder