Recent Posts

24 Haziran 2020 Çarşamba

Georgia Atlanta Sehir rehberi

Georgia eyaletinin başkenti Atlanta şehrine 2019 yılınin Haziran ayinda green card nedeniyle yerlestik. Esimin ailesinin burada olmasi burayi tercih etmemizdeki en onemli etkendi. Burada tanidik birilerinin olmasi bolgeyi tanimamiz ve ogrenmemiz acisindan bize cok buyuk kolaylik sagladi. Atlanta, Amerika tarihinde onemli bir yere sahip olmasi ile birlikte de, son zamanlarda yukselen bir degeri. Atlanta ya ilk geldiginizde dikkatinizi ilk once bir cok sokak veya cadde isminin Peachtree ile baslamasi olacaktir.Zira seftali nin Georgia eyaletinin simgesi oldugunu ogrenmenizle, bunun neden kaynaklandiginida anlamis olacaksiniz. Sunu da soylemeden gecemeyecegim, bizim Bursa seftalisinin tadinda ve esdegerinde bir seftali yiyemedik bugune kadar. Atlanta eger benzetmek gerekirse, bizim akdeniz iklimini yansitan bir iklime sahip, kislar ilik, yazlar ise cok sicak ve nemli gecmektedir. Bu kadar sicak olmasi dolayisi ile yerel halk tarafindan zaman zaman sicakliga dikkat cekmek icin HOTLANTA diye hitap edildigine cok sahit olduk.

    Atlanta sehir merkezi diye anilan ve yuksek binalardan olusan bolge Midtown ve Downtown bolgeleridir.Bu bolge disinda doga sever birisi olarak, cok genis bir yuzolcume sahip ormanlarin icine yasam alanlari olusturulmus ve bizim  dogal hayatta bile gormekte zolanacagimiz bir cok hayvan turu ile birlikte yasam devam etmektedir.

    Atlanta, dunyanin en cok yolcu tasiyan havaalanindan birisine sahip ve Delta havayollarinin merkezi burada bulunmaktadir.1996 Yaz olimpiyatlari burada yapilmis ve sehrin gelismesine buyuk katki yaptigi soylenmektedir. Bunun disinda Atlanta, Coca Cola, CNN, Ups, gibi uluslararasi firmalarin merkezine ev sahipligi yapmaktadir.

Georgia eyaleti dogal yapisi geregi icerinde bir cok nehir ve goller barindirmakta, amazon ormanlarini andiran yapisi ile semtlerin icerisinde insanlarin gunluk yuruyuslerini yapabildikleri , cocuklar icin oyun alanlari iceren birbirinden guzel parklar barindirmaktadir.

    Genel olarak dublex tarzi evlerde yasayan Amerika`lilarin bos zamanlarini, nehir yada gollerde tekne veya kano gezintisi, bisiklet, doga yuruyusleri ve  ozellikle karavan kampi bir yasam tarzi halini  almis bulunmaktadir.

Atlanta`da bulundugumuz bu bir yillik sure icerisinde, bu yazimda ozellikle downtown ve midtown bolgesinde gezdigimiz veya hali hazirda gezmedigimiz yerler hakkinda bilgi vermeye calisacagim.

    Atlanta downtown bolgesinde, Olimpiyat parki veya yakin cevresinde bulunan CNN merkezi ve muzesi, Coca- Cola, insan haklari muzesi (Civil and Human Rights Museum), Akvaryum ile midtown`a dogru gidildiginde de Piedmont parkta guzel bir yuruyus veya kiralayacaginiz saatlik scooterlar ile guzel bir tur atip, etrafindaki kafelerde guzel vakit gecirebilirsiniz.

Bu alanlarin bazilarini disardan gorsekte, bir kismini maalesef icerisine girip ziyaret etme firsatini bulamadik. Burada artik yasayan birisi olarak, en azindan duyduklarimizdan yola cikarak size bir takim bilgiler aktarmaya calisacagim.


Georgia Aquarium.   :


    Dunyadaki en buyuk cam akvaryumlardan bir tanesi olma ozelligini tasimaktadir. Atlanta yerel haber sitesinde gordugum kadari ile, icinde bulunan yunuslarin Mayis 2020 ayinda bir bebekleri dunyaya geldi.Henuz gezme firsati bulamadigimiz akvaryumdan ilk firsatta gezip bilgileri guncelleyecegim

https://www.georgiaaquarium.org             




Atlanta Aquarium
Atlanta Aquarium


Coca - Cola  Museum  :


    Ozellikle Coca Cola`nin baslagicindan gunumuze kadar olan uretim sureci, ambalaj konusundaki degisimlerini ayni zamanda degisik aromali kolalari tadarak gezmeniz mumkun. Girisin ucretli oldugnu belirtmek isterim.

https://www.worldofcoca-cola.com/



Coca Cola Museum


Civil and Human Rights Museum: 


    Amerika tarihinde, siyahlarin hak mucadelesi ve  Dr. Martin Luther King onderligi ve yasam mucadelesi anlatilmaktadir. Okuldaki ingilizce ogretmenimizle gitmeyi kararlastirmis fakat plan degisikligi yuzunden henuz gorme firsatimiz olmadi.

https://www.civilandhumanrights.org/





Piedmont Park       :


    Ozellikle sonbahar ve bahar doneminde cok guzel yurus yapip etraftaki kafelerde dinlenip kahvenizi yudumlayabileceginiz bir alan.


Piedmont parktan bir goruntu

Diger Fotograflar icin Tiklayiniz

Olimpiyat Parki     :


    Coca Cola, CNN ve Civil Human Right Museum alanina yakin bu parka dinlenip, icerinde bulunan italyan usulu harika dondurmadan tadabilirsiniz.


Olimpiyat Parkindan bir gorunum

Diger fotograflar icin Tiklayiniz

    Atlanta sehir merkezi disinda gorebileceginiz en onemli alanlardan biriside Stone Mountaindir.

 

Stone Mountain      :

 

    Stone mountain, lavlarin yeryuzune ulasmasi ile tek parcadan olusan bir kaya kutlesidir. Etrafimdan duydugum ve anlayabildigim kadari ile bu bolgenin beyazlar icin tarihsel bir onemi var, bu konuda en dogru bilgiyi edindigim zaman sizlerle paylasirim. Stone mountain bolgesinde, sadece daha yuruyerek veya telefrikle cikabileceginiz gibi, etrafini tren turu ile gezmeniz mumkun. Hemen bolgenin yaninda bulunan aktiviteler bolumunde alacaginiz cok secenekli bilet ile birbirinden eglenceli aktiviteler katilabilirsiniz.Ozelllikle yanlis hatirlamiyorsam, sky hiking diye adlandirilan iplerin uzerinde yurumek oldukca heyecanli bir o kadarda eglenceli gecmisti. Ayica tazin belli aylarda laser gosterileri yapilmakta ve yogun ilgi gormektedir.Gittigimiz gun havanin cok yagisli olmasi nedeniyle izleyememistik.


Stone Mountain Gorunus


Azelea Park Roswell

 

    Azelea Park, Atlantanin en tercih edilen Roswel bolgelesinde, Chattahooche nehri kenarinda, kilometrelerce yuruyus, piknik alanlari ve nehir uzerinde cesitli su sporlari yapabileceginiz ve bizimde en cok tercih ettigimiz parklardan bir tanesi. Atlanta ya gelindiginde, zaman konusunda bir sikintiniz yoksa o ambiyansi yerinde gormek icin gezilebilecek bir alan.


Azelea Park tan bir goruntu

Daha fazla fotograf icin Tiklayiniz


Hindistan Tapinagi    :

 

    Tamamen orijinaline sadik kalarak ve dogal beyaz mermer tasindan yapildigini dusundugumuz ve icerisinde fotograf cekmenin yasak olmasi nedeni ile size gosteremedigim muthis el emegi islemeleri ile bizi kendisine hayran birakan bir alan.Ziyaretimizden onlarca gun gecmesine ragmen hala icindeki el oymasi islemeler dilimizden dusmedi.




                                Diger fotograflar icin Tiklayiniz


Fernbank Museum of Natural History :

 

    Canlı hayvanları, muhteşem yerleri, eski fosilleri, tarih öncesi kültürleri ve yeni bilim keşiflerini keşfederken dünyayı dolaşın ve zamanda geriye gidebileciginiz, bir cok hayvan turunun fosillerini gorebileceginiz, dunyanin olusumu ve kirilmalar hakkinda gorevlilerden cok detayli bilgiler alabileceginiz, ozellikle cocuklarin meraklarini giderebilcek bir muze.


Fern Bank Muze girisi

Daha Fazla fotograf icin Tiklayiniz

Atlanta ile ilgili diger fotograflar icin Tiklayiniz


Bunlarin disinda High Museum of Art, , Zoo AtlantaAtlanta History Center ve Atlanta Botanical Garden diğer gezilecek yerler arasında sayılabilir, ayrica alis veris meraklilari icin alis veris merkezleri, outlet magazalar, memleket ozlemini gidermek icin, Turk marketi Bakkal veya Turk café,  restaurant`lari  da bulunmaktadir. Café Efendi, Agora restaurant bizim denediklerimizden iki tanesi.

 

    Yazimin basinda da belirttigim gibi, alisma ve yogun is temposu nedeni ile gezemedigimiz bir cok alani, ilerde tekrar sizlerle buradan paylasiyor olacagim. Ayrica Atlanta` nin etrafinda gidip gordugumuz kucuk otantik sehirler, parklar ve dogal yerleri ayri basliklar halinde paylasacagim.

1 yorum :

Cok degerli ve guzel bilgilendirmeler Tesekkurler.

Yorum Gönder